PREZENTAREA APLICATIEI

Bine ați venit pe pagina aplicației noastre! Sperăm că vi se va părea interesantă, utilă și ușor de folosit. Scopul nostru a fost de a crea o aplicație prin care toți șoferii aflați pe drumurile țării să poată comunica între ei, așa cum o fac cu ajutorul stațiilor de emisie – recepție, dar fără inconvenientele acestora. La ce ne referim? Simplu: stația trebuie în primul rând să o cumpărăm, ea costă niște bani, iar dacă nu o folosim zilnic, parcă nu se merită să dăm un minim de 500 de lei (stație, antenă și calibrare), pentru ceva ce bine înțeles, la banii ăștia, se va comporta ca un lucru ieftin. Apoi, de fiecare dată când montăm, demontăm antena stației, riscăm să zgâriem vopseaua mașinii pe locul unde se prinde magnetul. Recunoaștem faptul că pe mulți nu-i interesează acest aspect, dar în mod cert este un minus. Dacă avem mai multe mașini, de fiecare dată când le schimbăm, trebuie mutată și stația. Cine are stație cunoaște procedura, ea durează un pic și, de cele mai multe ori nu o mai facem. Destul de deranjant este și inconvenientul firelor prin mașină, ele sunt poziționate pe lângă chedere (ne referim la cablul antenei spre exteriorul mașinii), pe bord (microfonul) și prin mașină (cablurile de alimentare ale stației și firul antenei care pleacă spre exterior). Un alt mare minus al stațiilor este zgomotul de fond. Foarte mulți, dar foarte mulți oameni preferă să renunțe la stație decât aceasta să le bărăie tot drumul. Programul nostru nu prezintă nici unul dintre aceste dezavantaje.
Aplicația noastră folosește orice smart phone sau tabletă cu Android (sperăm în cel mai scurt timp să-l finalizăm și pe cel pentru IOS iar dacă ele vor fi un succes, în mod sigur ne vom orienta și pentru dispozitivele cu sistem de operare Windows), care au GPS și sunt conectate la internet. Nu vă faceți griji consumul de net este extrem de mic. Bine înțeles, acesta depinde și de volumul convorbirilor, chiar și un utilizator „aglomerat” nu are de ce să-i fie frică. Mai ales că traficul de internet consumat apare pe interfața utilizatorului, astfel acesta, dacă are limite la accesul internetului se poate orienta să o oprească în timp util (Pentru limitarea automată vezi setarea din telefon, care poate opri singură net-ul la o anumită limită sau aplicațiile de tip WachDog care fac același lucru). În timpul probelor efectuate de noi, după o utilizare intensă, pentru aproximativ 30 de minute, am folosit cam 3 – 4 Mb, cam de 2 ori mai puțin decât dacă ai vizualiza un singur videoclip pe youtube.
( http://www.gandul.info/it-c/cate-date-consumi-cand-intri-pe-youtube-si-pe-site-urile-de-stiri-de-pe-smartphone-ce-poti-face-cu-o-optiune-de-500-mb-11554282 )
Adică la un drum de 2 ore cu mașina, dacă ne raportăm la datele de mai sus, probabil că vom folosi undeva la 12- 16 Mb, adică este echivalentul a 2 videoclipuri vizualizate online. Repet, consumul este aproximativ și depinde de „aglomerația” de mesaje, lungimea acestora și de frecvența de interogare a serverului, opțiune ce se poate regla din setările aplicației.
În esență, aplicația imită comportamentul stației, ea nu comunică și cu stațiile clasice. În ce sens o imită? Simplu! Ea chiar și în backround, atunci când primește un mesaj audio, acesta va fi redat imediat (nu trebuie dat un play). Mai mult, în caz că nu ați fost atent, era gălăgie sau volumul era dat la mic, lucruri care se întâmplă atunci când utilizezi o stație „clasică”, aplicația îți dă posibilitatea de a reasculta ultimele 5 mesaje primite. Atenție, în afară de aceste ultime 5 mesaje curente, aplicația nu salvează nici istoricul și nici convorbirile, repetăm, ea reține doar ultimele 5 convorbiri, în clipa în care mai vine un mesaj, acesta automat îl șterge definitiv pe cel mai vechi din cele 5 (mesajele au o durată minimă de 1 secundă și maximă de 15 secunde). Ceea ce mai considerăm un avantaj clar, este că dacă un utilizator vorbește urât și nu mai vrem să-l ascultăm, ținem lung apăsat pe mesajul lui, iar după aproximativ o secundă blocăm user-ul pentru 10 minute. Astfel dacă avem copii în mașină îi putem proteja de retardații cu gură spartă sau să ne putem feri de DJ-ii de ocazie :). Programul vă redă convorbirile aflate într-un pătrat virtual al cărui laturi se află la 25 de km de poziția GPS al utilizatorului, restul mesajelor sunt pur și simplu ignorate și nici nu ajung pe dispozitivul dumneavoastră. Raza de acțiune va fi un parametru reglabil, astfel încât utilizatorul, după preferințe să poată regla de fapt cantitatea mesajelor primite. Atenție! Puteți regla doar distanța mesajelor ascultate. Nu puteți influența distanța de la care sunteți ascultat. Fiecare utilizator își reglează individual de cât de departe primește mesaje. Noi oricum dăm posibilitatea tuturor să asculte de cât mai departe (bine înțeles nu mai mult de distanța maximă din setări). Un dezavantaj al aplicației este latența cu care se primesc mesajele. Această latență depinde de frecvența de interogare (opțiune reglabilă din aplicație), de viteza internetului și foarte puțin de aglomerația de pe server. Programul nu se poate folosi atunci când este nevoie de reacții rapide (de ex: pentru a ghida pe cineva care parchează o mașină), secundele care trec până la difuzarea mesajelor nu permit o comunicare în timp real. În cazul în care există mai mult de 5 mesaje de la o interogare la alta, așa cum se întâmplă și pe stație atunci când mai mulți vorbesc concomitent, unele mesaje se pot pierde. Acest caz este relativ rar. La o interogare la intervale de 15 secunde, practic putem primi 20 de mesaje, pe stație nu avem cum să primim 5 mesaje concomitente și 20 de mesaje aproximativ suprapuse pe minut. Pe stație îl ascultăm întotdeauna pe cel cu semnal mai puternic (sau de la cineva foarte aproape sau de la cel cu o stație mai performantă). Dacă setăm intervalul la 10 secunde, putem primi 30 de mesaje pe minut. Noi am considerat că sunt suficiente.
Cine plătește? Corect! Intotdeauna, în zilele noastre, trebuie să știm cine plătește costurile, căci costuri există cert. În ceea ce ne privește, nu vă gândiți doar la costul dezvoltării aplicației, mai sunt și cele curente, generate de mentenanța serverului, de plata internetului folosit de server în comunicarea cu dispozitivele dumneavoastră, precum și costul programatorilor care încearcă în permanență să repare sau să dezvolte aplicația. Deci cine plătește? Noi ne-am gândit să încercăm, ca voi să nu ne plătiți deloc. În ceea ce ne privește, aplicația vă este oferită gratuit. Încercăm să acoperim costurile de mai sus din prezentarea a două reclame, eventual identice. Una dintre ele va apărea la deschiderea aplicației, iar cealaltă la închiderea ei. Dacă programul rulează în backround și-l readucem în prim- plan, reclamele nu apar. Deci o singură reclamă la deschidere, eventual cu sunet, pentru câteva secunde și încă una la ieșirea, probabil câteva ore mai târziu. Apreciem că nu este mult. Atenție! Accesul dispozitivului dumneavoastră la internet, atunci când el este oferit de rețeaua de telefonie mobilă, vă costă în funcție de compania la care sunteți abonat și de planurile tarifare alese de dumneavoastră, dar aceste costuri au ajuns să fie în cel mai rău caz acceptabile, dacă nu chiar extrem de mici!
Realitatea este că dacă nu vom forma o comunitate numeroasă de user-i activi (Trafic Community) nu vom reuși. Astfel, vă rugăm să lăsați aplicația în backround să ruleze cât timp sunteți în trafic, chiar dacă nu primiți mesaje de la alți utilizatori (sau răspunsuri la o întrebare), atunci când altcineva va vorbi și eventual nimeni nu-i răspunde poate îi semnalați prezența dumneavoastră online. Fără griji, telefonul va funcționa absolut normal și nu uitați că dacă nu sunt convorbiri, nu prea există nici consum de net. Fiecare interogare este cam de un kilobyte ( download cumulat cu tot cu upload ). 12 ore în backround, fără convorbiri, consumă un maxim de 3 Megabytes de trafic pe net. Dacă sunteți în trafic 6 ore pe zi, avem 1.5 Mb pe ziua respectivă. E puțin. Nici măcar nu trebuie să închideți aplicația atunci când intrați într-o încăpere. Nu o închideți și astfel nu va mai trebui să o deschideți, deci….. nu vă mai apare reclama. Dacă în încăperea respectivă nu aveți semnal GPS, nici mesaje nu veți mai primi, reintrați în „joc” atunci când ieșiți în trafic și mobilul poate restabili poziția GPS. Poate că ne repetăm, dar aplicația nu funcționează, în sensul că nu primește și nu trimite mesaje dacă nu are două lucruri: semnal GPS și conexiune la internet, fie mobil fie de pe un router.
Noi apreciem că această aplicație este ceva util și chiar necesar. Pe lângă clasica utilizare pentru semnalizarea prezenței organelor de control, ea se mai poate folosi pentru a cere ajutor sau indicații referitor la un traseu.
Să nu uităm:
– FĂRĂ FIRE
– FĂRĂ COSTURI DE ACHIZIȚIE
– FĂRĂ ZGÂRIETURI PE MAȘINĂ
– ÎNTOTDEAUNA LA NOI, LA ÎNDEMÂNĂ
– CU PUȚIN TRAFIC DE NET
VĂ AȘTEPTĂM SĂ REUȘIM ÎMPREUNĂ!!